Zpět na blog

JÁN GAJDUŠEK_MAMA GALLERY 2016

BÝT NA JEDNÉ LODI /MAMA GALLERY/ OSTRAVA/ OD 14. 1. 2016_

Tak, jako na nás při plavbě lodí působí mořské vlny, které zvolna pohupují naší realitou, nás obrazy Hany Mikulenkové pomalu vtahují dovnitř a přenáší do zvláštního světa, který je stejně tak houpavý jako mořské vlny. Autorka se ve své tvorbě kontinuálně zabývá symboly lodě a moře, které se v její práci objevují v mnoha vrstvách. Někdy je divák pozná na první pohled, jindy jsou skryty v divoké abstrakci a jejich význam nám dávají tušit jen barevné odstíny odkazující k dalekým plážím a azurovým tónům oceánu. Hana Mikulenková má k prostředí moře, lodí a tropických ostrovů silnou osobní vazbu. Toto u nás netradiční téma se pro ni stalo důležitým inspiračním zdrojem a dnes jsou tyto prvky obsaženy téměř v každé její práci. Vytvořila si tak svůj zidealizovaný svět, skrz který diváky pouští do svých obrazů. Symboly křídel, srdce, černé růže nebo papírové lodičky dodávají abstraktním částem obrazů napětí a nepravidelný rytmus.

Jakoby obraz v určitých částech jasně promlouval a v jiných se jeho význam pomalu rozplýval ve vrstvách barev. Název výstavy "... to be in the same boat / ...být na stejné lodi", upomíná ke známému rčení. Jako motto k výstavě si Mikulenková vybrala citát Paola Coelha „V přístavu je loď vždy v bezpečí, to ale není její účel.“​ Tím nám chce naznačit, že účelem lodě je mimo jiné vyrovnat se s divokými nástrahami moří. Stejně tak její obrazy v sobě tento neklid barevného vlnobití v kontrastu s poklidnými částmi obsahují. Melancholičnost tématu v souboji s divokými gesty tahů štětce se prolínají na rozměrných plátnech a často je i přesahují. Přestože je doménou Hany Mikulenkové malba, věnuje se také kresbě a grafice. Její černobílé kresby v sobě nesou tropický nádech dalekých krajů, přestozě postrádají barevnou hýřivost malby.

Hana Mikulenková se narodila v roce 1985 ve Valašském Meziříčí, v roce 2011 absolvovala IV. ateliér u prof. Ivana Csudaia obor Malba a jiná média na Vysoké škole výtvarných umění v Bratislavě. Během studií absolvovala zahraniční stáže na univerzitách v Soluni, Salvadoru a v Lisabonu.

Podívejte se do instalace výstavy.